A MICU különleges karácsonyi bevetése

Egy mobil intenzív mentőegység már önmagában is különlegességnek számít a mentőautók között, az idei karácsony azonban még a sokat látott MICU számára is egyedülálló akciót tartogatott. Dr. Jászkuti Ákos elmesélte nekünk, hogyan szállították Szegedről Budapestre a fiatalembert, akinek működésképtelenné vált szíve helyett végig egy külső berendezés keringette a vérét.

Dr. Jászkuti Ákos rutinos szegedi mentőorvos, aki a földi mentés mellett a levegőben és a vízen is szerzett már tapasztalatokat. A tavalyi év karácsonyának másnapján volt évfolyamtársa és barátja, dr. Bari Gábor, a Szegedi Tudományegyetem szívsebészetének adjunktusa hívta fel azzal, hogy sürgős segítségre van szüksége. Szenteste egy fiatalembert hoztak az osztályra, akinek a szíve gyakorlatilag már nem működött, ezért életmentő ECMO (Extracorporeal Membrane Oxigenator) kezelést kapott. Ez azt jelenti, hogy a szíve helyett egy külső berendezés pumpálta a vért. Ez a megoldás azonban csak ideiglenes lehet, a fiatal tanárnak, akinél három nappal korábban alakult ki ismeretlen eredetű, súlyos szívelégtelenség, jó eséllyel szívátültetésre volt szüksége.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Mivel felnőtt beteg esetében erre csak Budapesten, a Városmajori Klinikán van lehetőség, Dr. Bari Gábor arról érdeklődött, van-e mód a beteg mielőbbi szállítására. Jászkuti doktor számára egyértelmű volt, hogy csak földi szállítás jöhet szóba, és mivel volt már tapasztalata a MICU-val, felhívta Kovács Gábort, a MICU mentőállomás-vezetőjét. A csapat azonnal segített.

Bár a jármű épp nem állt szolgálatban, a MICU csapata azonnal személyzetet szervezett, Jászkuti doktor is felajánlotta a segítségét, így december 27-én megtörténhetett a beteg Budapestre szállítása.

Különleges transzport kihívásokkal

A feladat nem volt egyszerű, hiszen földi szállításhoz mérten igen nagy távolságot kellett megtenni úgy, hogy a mechanikus keringéstámogatás legkisebb meghibásodása a beteg azonnali halálához vezetett volna.

A MICU-ban négy fős személyzet utazott (a gépkocsivezető mellett intenzív szakápoló, mentőorvos és a kezelő szívsebész), míg közvetlen mögöttük egy személyautóban a szegedi szívsebészet osztályvezetője, valamint egy kardiotechnikus munkatárs utazott, tartalék felszereléssel arra az esetre, ha bármi váratlan esemény történne, ami azonnali beavatkozást igényel.

Ami a technikai felszerelést illeti: az ECMO berendezés mellett 4 oxigénpalack, lélegeztetőgép, teljes monitorrendszer, infúziók, 4 gyógyszeradagoló infúziós pumpa elhelyezéséről és megfelelő rögzítéséről kellett gondoskodni a biztonságos szállításhoz.

Szerencsére a MICU pont ilyen összetett, intenzív ellátást igénylő feladatok ellátására lett tervezve.

A mentőautó „dobozos” kialakítása megfelelő belső teret biztosít a felszerelés elhelyezésére és rögzítésére, míg monitor és infúzióspumpa-rendszere tökéletesen alkalmas egy ilyen kritikus állapotú beteg szállítására is. Sokszor kapott már a mobil intenzív mentőegység hasonló feladatot, azonban tudomásunk szerint ilyen hosszú úton, ilyen felkészültséget és eszközparkot igénylő szállítás még nem volt az országban.

A mobil intenzív egységet, azaz a MICU-t kimondottan a különleges szállításokra tervezték, és alkalmas a kritikus állapotú, kiemelt gondoskodást igénylő betegek szállítására

A különleges felszereltség és a tapasztalt személyzet együttműködésének hála a szállítás tökéletesen sikerült. A fiatal egyetemistát változatlan állapotban adták át Budapesten, a Városmajorban lévő speciális műszív-intenzíven. Úgy tudjuk, a betegen néhány nappal később műszív-beültetést hajtottak végre, és megkezdődött kivizsgálása a szívátültetéshez.

Büszkék vagyunk rá, hogy Magyarország egyetlen mobil intenzív mentőegységét cégcsoportunk tagja, Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. üzemelteti karitatív alapon, és hogy munkatársaink részesei voltak ennek a különleges bevetésnek!

Dr. Jászkuti Ákos sem fogja egyhamar elfelejteni ezt a karácsonyi fuvart:

Fantasztikus csapatmunka volt a szállítás. Nagyon hálás vagyok mind a cég vezetésének, mind az aznapi személyzetnek, hogy azonnal mellénk álltak, és segítettek a szállítás megvalósulásában, ami itt valóban az életet és a túlélési esélyt jelentette. Profi környezetből profi személyzettel emeltük ki a beteget, és Istennek hála, nagyobb gond nem volt az úton sem, így ez a fiatalember Európa egyik legjobb szívgyógyászati centrumában kaphatja meg az esélyt a további életre! Köszönöm, hogy ebben a fantasztikus munkában részt vehettem, így egy nappal nekünk biztosan tovább tartott a Karácsony…

Korábbi cikkeink